resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Neurochirurgia ca artă

Autor: Demostene ŞOFRON | 10 Februarie 2017
     La 23 ianuarie, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca a găzduit un moment academic important, de prețuire a muncii și activității unui nume de referință a neurochirurgiei mondiale, prof. dr. Helmut Bertalanffy, căruia i s-a acordat cu această ocazie titlul de doctor honoris causa.
    Prof. dr. Helmut Bertalanffy s-a născut în 1954 la Timișoara, iar în 1977 s-a stabilit în Germania. În anul 1986 obține doctoratul, cu o teză despre disectomia cervicală anterioară fără fuziune. Urmează perfecționări și cercetări în cadrul Universității Keio din Tokyo, ca bursier al Societății japoneze de promovare a științei și bursier al Fundației Humboldt din Bonn.
    Prof. dr. Helmut Bertalanffy se bucură de numeroase recunoașteri: este membru al Societății germane de neurochirurgie, al Academiei germane de neurochirurgie, al Academiei mondiale de neurochirurgie, membru în comitetul WFNS Skull Base Surgery, membru de onoare al societăților de neurochirurgie din România și Italia. Este firesc, dacă ne gândim la domeniile de interes ale activității sale, care acoperă toată neurochirurgia, de la leziunile trunchiului cerebral la chirur
Publicitate
gia bazei craniului, leziunile cranio-cervicale și leziunile intramedulare. Contribuția semnificativă a prof. Bertalanffy este reflectată nu numai de activitatea sa clinică și de cercetare, ci și de cea de catedră, cu peste 180 de articole de specialitate publicate în reviste de profil din întreaga lume.
    Discursul prof. dr. Bertalanffy a vizat neurochirurgia văzută ca artă, un veritabil crez de viață din care am reținut următoarele: „De ce este neurochirurgia o artă ? [...] Pentru că neurochirurgia ceredelicatețe, control, răbdare, curaj, creativitate, atenție, spirit inovator, responsabilitate, interes pentru tot ce este nou în domeniul ales,intuiție și nu în ultimul rând,dragoste. Dragoste pentru meserie, dragoste pentru colegi, dragoste pentru cel suferind. Și mai cere ceva, la fel de important și necesar – suportul familiei. Și eu m-am bucurat și mă bucur de acest suport al familiei, pentru care îi sunt recunoscător soției și celor două fete ale noastre. Neurochirurgia trebuie pusă apoi într-o relație, cea a trinomului Shin–Gi–Tai, res­pectiv spirit, tehnici și tactici, psihic și sănătate. Cele trei sunt de bază în artele marțiale, în artele spectacolului, în arta neurochirurgiei. M-am ghidat în profesie după acest trinom, după cum am avut mereu în vedere ceva la fel de important – să fii cinstit cu tine însuți!”.
     „Dacă este să dau sfaturi mai ales celor tineri, care pornesc în meserie, atunci subliniez importanța cunoașterii istoriei neurchirurgiei, în toate datele: început, dezvoltare, corifei. Personal vă propun câteva nume de neurochirurgi, fiecare cu importanța teoretică și practică. Și mă refer la Johann Reil (1759–1813), Richard von Volkmann (1830–1889), Ernst von Bergmann (1836–1907), Fedor Krause (1857–1937), Karl Foerster (1873–1941), Fritz Koenig (1866–1952), Hans Werner Pia (1921–1986), Wolfgang Seeger. Și mai menționez un lucru – importanța cunoașterii limbilor străine, ceea ce ușurează cunoașterea în ansamblul ei”, a încheiat profesorul Bertalanffy discursul său de laureat.

 

 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală