resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Boala venoasă cronică și complicațiile ei

Autor: Dr. Valerian CIUBOTARU | 30 Septembrie 2016
Boala venoasă cronică și complicațiile ei
    2016 este al treilea an în care ziua de 27 septembrie – desemnată zi de luptă împotriva bolii varicoase – ne oferă prilejul de a atrage atenția asupra importanței bolii venoase cronice a membrelor inferioare. Cu o frecvență apreciată de studiile epidemiologice europene la 35–45% din populația generală, boala venoasă cronică este, probabil, una din cele mai des întâlnite afecțiuni. Având o evoluție insidioasă, mult timp paucisimptomatică, boala venoasă cronică este surprinsă de medici de cele mai multe ori în stadii avansate, iar complicațiile sunt cele care aduc deseori pacientul la consultație. Principalele complicații sunt ruptura unui pachet varicos, cu instalarea unei fistule venoase externe și hemoragie consecutivă, tromboflebita venelor varicoase și tulburările trofice cutanate, cu trepte de evoluție de la colorația brun-roșiatică până la stadii grave de lipodermatoscleroză sau ulcer de gambă.
    Tratarea bolii varicoase în stadii incipiente este mult mai facilă (și mai puțin costisitoare) decât în stadiile complicate. Spre exemplu, tratamentul chirurgical al tromboflebitei varicoase (s
Publicitate
tadiu însoțit de dureri și riscuri majore) se poate efectua în siguranță doar în primele 10–15 zile de la debut și numai câțiva chirurgi din România efectuează această operație. Intervenția chirurgicală, în asemenea cazuri, are avantajul că, pe lângă rezolvarea imediată a trombozei (trombectomii segmentare cu eliminarea tuturor cheagurilor), tratează și boala varicoasă în aceeași ședință, durerile dispărând imediat. În lipsa operației, tromboflebita superficială a venelor varicoase este tratată conservator, evoluția spre resorbția cheagurilor fiind lentă (patru-șase luni, în funcție de dimensiunile varicelor trombozate), iar durerile se remit treptat, după una-două săptămâni.
    O altă problemă deosebit de importantă, legată de problematica la zi a flebologiei pe plan mondial, este folosirea anticoagulantelor orale directe în tratamentul pacienților cu boală tromboembolică. Având unele avantaje față de anticoagulantele orale cumarinice, cum ar fi lipsa necesității monitorizării, anticoagulantele de generație nouă prezintă și dezavantaje majore. Dintre acestea menționăm doar inexistența unui antidot (doar pentru un singur produs s-a pus la punct antidotul, acesta având însă un preț exorbitant). La întrebarea dacă putem înlocui în siguranță anticoagulantele orale clasice (cumarinice) cu noile anticoagulante, la nivel mondial exuberanța optimismului inițial a fost înlocuită de o atitudine mai ponderată, așteptându-se rezultatele studiilor pe termen lung.
    Ne facem o datorie de onoare din a menționa că, deși în România flebologia nu este recunoscută ca specialitate, există medici pasionați care și-au dedicat o bună parte a activității studierii și îmbunătățirii tehnicilor de tratament în bolile venoase. În acest sens, la 1 octombrie 2016, la București, va avea loc a 54-a conferință a Societății europene de flebectomie, organizată de prof. dr. Marina Păcescu și dr. Sorin Băilă, eveniment la care vor prezenta lucrări personalități importante ale flebologiei mondiale.
 
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală