resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Semiologie adaptată cunoștințelor vremii

Autor: Prof. dr. Sorin Nicu BLAGA | 4 Martie 2016
Semiologie adaptată cunoștințelor vremii
     „Omul nu are un cuvânt mai nobil pentru a arăta cine este decât numele său“, spunea J. Herder în ale sale „Idei despre filosofia istoriei umanității“, iar acest adevăr privește atât pe creatorii, cât și pe continuatorii învățământului românesc clujean de semiologie medicală. Primul volum (din cele trei) al „Tratatului elementar de semiologie și patologie medicală“, sub redacția Hațieganu-Goia, distins cu marele premiu „Oroveanu“ al Academiei Române, a constituit sursa  bibliografică de referință a studenților și a tinerilor medici români. La vremea respectivă, profesorul Iuliu Hațieganu era recunoscut drept ctitor al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca și fondator al Școlii clujene de medicină internă, iar profesorul Ioan Goia ca întemeietor al învățământului de semiologie românesc. Începând cu anul 1939, activitatea didactică și spitalicească a prof. Ioan Goia s-a desfășurat în cadrul Clinicii Medicale II, componentă a unui complex multidisciplinar intitulat „Palatul clinicilor“. Esența întregii sale activități didactice de semiologie se regăsește în volumul de „Propedeutică medicală“, publicat în 1964 și 1970 (ediția a doua). De-a lungul timpului, profesorii care s-au aflat la conducerea acestei clinici medicale au elaborat – în baza experiențelor personale – noi manuale sau fascicule didactice de semiologie, adaptate cunoștințelor vremii.
     Odată cu preluarea conducerii Clinicii Medicale II de profesorul Dan Dumitrașcu, învățământul de semiologie medicală cunoaște o nou
Publicitate
ă orientare, caracterizată prin dinamism, actualizarea elementelor clinice și introducerea principalelor metode de explorare morfofuncțională a aparatelor și sistemelor. Pornind de la ideea omogenizării învățământului de semiologie, a cultivat relații de colaborare profesională cu colegii semiologi de la Clinica Medicală IV a Universității noastre, iar rezultatele nu au întârziat să apară – un exemplu demn de laudă fiind cele două volume de Semiologie medicală, apărute sub redacția Dan L. Dumitrașcu, Daniela Fodor și Adriana Albu, la Editura Medicală Universitară „Iuliu Hațieganu“, în 2013 (vol. I – Semiologie generală) și 2015 (vol. II – Semiologie aplicată).
     Cel de-al doilea volum reprezintă o încununare a proiectului pe care și l-au asumat distinșii mei colegi. Un prim merit al acestora este de a fi vegheat la elaborarea unui material didactic cu caracter unitar sub aspect conceptual, în condițiile antrenării în redactarea acestuia a unui număr de 13 cadre didactice de la Clinica Medicală II și trei de la Clinica Medicală IV. Extrem de inspirată a fost și ideea includerii unui cadru didactic de la disciplina de Anatomie patologică a Universității noastre, pentru explicitarea unor noțiuni fundamentale de morfopatologie.
     Din rațiuni didactice, materialul a fost structurat în șapte secțiuni distincte: semiologia aparatului respirator, glandei mamare, aparatului renourinar, aparatului cardiocirculator, aparatului digestiv, bolilor metabolice și endocrine, precum și a sistemului hematopoetic. Autorii au redactat capitolele în funcție de specialitățile clinice ale acestora – interniști, cardiologi, gastroenterologi, diabetologi, reumatologi etc. Alături de noțiunile clinice de semiologie au fost incluse și date de explorare paraclinică, redactate în baza competențelor autorilor. De menționat sunt elementele de semiologie ecografică (pe diverse sisteme și aparate), a imagisticii nucleare, examinărilor endoscopice, alături de explorările tradiționale precum examenul radiologic sau electrocardiografic, ultimul actualizat prin datele oferite de examinarea Holter, testarea de efort, studii de electrofiziologie, studii asupra potențialelor tardive.
     Prin concept, structurare și desfășurare a materialului, aceste două volume sunt utile atât studenților și medicilor rezidenți din diverse specialități, dar și medicilor dornici de a-și reîmprospăta cunoștințele de specialitate.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală