resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Secretul reușitei: educație și informare

Autori: Dan Dumitru MIHALACHE , Demostene ŞOFRON | 12 Februarie 2016
     Ziua mondială de luptă împotriva cancerului, marcată anual la 4 februarie, a prilejuit, și în România, desfășurarea unor manifestări de conștientizare asupra problematicii cancerului în România și de sensibilizare și mobilizare a decidenților împotriva acestei patologii.
     Campania de anul acesta a avut ca slogan „Noi putem! Eu pot!“ (We can! I can!), unul din obiectivele ei fiind desființarea unor mituri, precum: „Nu este nevoie să vorbim despre cancer“, „Nu există semne sau simptome pentru cancer“, „Nu pot face nimic în privința cancerului“, „Nu am drepturi la îngrijiri pentru cancer“.
     Seria acțiunilor dedicate Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului a fost deschisă miercuri, 3 februarie, la București, unde a avut loc o conferință în care a fost prezentat viitorul Plan național de oncologie, organizată de Comisia pentru sănătate publică și Comisia pentru drepturile omului, culte și minorități din Senatul României, în parteneriat cu Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România. În cadrul întâlnirii, la care au participat peste 50 de persoane, au fost discutate și teme actuale din patologia oncologică, raportate la numărul mare de decese prin cancer în România, identificarea de soluții și direcții prioritare pentru inițierea și îmbunătățirea programelor naționale de screening, informare, investigații și tratamente.
     La c
Publicitate
onferință au participat invitați din domeniul sanitar, reprezentanți ai autorităților, Parlamentului, președinției, guvernului, Ministerului Sănătății, societăților profesionale, medicinii familiei, asociațiilor de pacienți, companiilor farmaceutice, mass-media.
     La o zi distanță, 4 februarie, tot în Capitală, a avut loc o conferință-dezbatere, desfășurată concomitent în patru centre regionale din țară – București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara –, sub titulatura „Pacient informat și responsabil: Noiputem... să ne implicăm. Eu pot... să mă informez“. Participanții au fost din rândul medicilor, jurnaliștilor și ai asociațiilor de pacienți.
     Concluzia generală a discuțiilor de aici a fost că pentru a reuși reducerea impactului major al cancerului asupra nivelului social este nevoie de creșterea conștientizării populației privind această patologie, educația populației în ceea ce înseamnă prevenția cancerului, importanța screeningului și a depistării precoce a cancerului, precum și determinarea autorităților de a acționa pentru diminuarea deceselor prin cancer.
    Peste 20 de jurnaliști au fost prezenți și la dezbaterea de la Cluj-Napoca, alături de specialiști recunoscuți în această problematică. Discuțiile de aici au vizat prezentarea tipurilor de cancer (cu accent pe cel mamar, ovarian și pulmonar), factorii de risc (fumat, alcool, alterarea calității vieții, factorii ereditari, virusuri, boli diferite, iradierea, factorii de mediu), costurile de spitalizare vs. costurile de tratament, medicamentele, tratamentul personalizat, educația medicală în școli, educația prin Biserică etc. și, nu în ultimul rând, diseminarea informației actualizate, prin mijloacele mass-media.
     Educația medicală trebuie să înceapă încă de pe băncile școlii și nu neapărat pentru cancer, ci pentru starea de bine prin sănătate a viitorilor adulți, spune conf. dr. Dan Eniu (Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță“). Pentru depistarea precoce, adaugă acesta, oamenii trebuie să fie bine și foarte bine informați, să-și schimbe stilul de viață și să aibă o colaborare permanentă cu specialiștii în domeniu, pentru că secretul reușitei stă în educație și informare.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală