resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Citokinele proinflamatorii și complicațiile excesului ponderal (3)

Autori: Dr. Iuliana GHERLAN , Prof. dr. Constantin DUMITRACHE | 15 Ianuarie 2016
Citokinele proinflamatorii și complicațiile excesului ponderal (3)

Structura și funcțiile PCR

 

     Proteina C reactivă (PCR), un reactant de fază acută, a fost descrisă pentru prima dată în 1930, ca fiind o componentă a serului pacienților cu afecțiuni acute care interacționează cu un extract specific de Streptococcus pneumoniae (polizaharidul C, de unde și numele proteinei).
     PCR face parte din familia proteinelor plasmatice cu situsuri de legare dependente de calciu, familie denumită „a pentraxinelor“ – de la latinulpenta (cinci) și ragos (cuiburi). Este sintetizată sub forma unui polipeptid cu 206 aminoacizi și greutatea moleculară de 23 kDa. În ser se organizează
Publicitate
sub forma unui homopentamer prin legături necovalente, formând o structură radiară, situsul de legare a ligandului fiind la nivelul feței concave a structurii (fig. 4).
     Gena care codifică PCR este situată la nivelul brațului lung al cromozomului 1 și constă în doi exoni și un intron. PCR reprezintă prototipul proteinei de fază acută, fiind un important mediator al apărării gazdei. Nivelurile circulante bazale ale PCR sunt reduse, dar pot crește de zece mii de ori în câteva ore de la debutul inflamației. PCR leagă o serie de liganzi de origine externă (bacterieni, parazitari, fungici) sau internă (membrane celulare degradate, cromatină, histone, celule apoptotice etc.), ulterior activând cascada complementului și legându-se de receptorii imunoglobulinelor de la nivelul fagocitelor (72).
    Timpul de înjumătățire a PCR este de 19 ore și nivelurile sale circulante se mențin constante atâta timp cât stimulul care i-a determinat secreția persistă. La încetarea acestuia, nivelurile serice ale PCR scad rapid. Există de asemenea o variabilitate redusă intraindividuală a concentrațiilor serice ale PCR (72) (cu excepția, bineînțeles, a vârfurilor inflamatorii), ceea ce îi conferă calitatea unui marker stabil al inflamației sistemice cronice subclinice din obezitate.
     Trebuie menționat că există două polimorfisme ale genei proteinei C reactive (unul situat la nivelul intronului, iar celălalt la nivelul promoterului) care afectează nivelurile serice bazale ale PCR (73, 74). (..)
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală