resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Impactul ecologic al rezistenței la antibiotice

Autor: Prof. dr. Sorin RUGINĂ | 27 Noiembrie 2015
     Biodiversitatea cuprinde varietatea de gene, specii și ecosisteme care constituie viața pe planeta noastră. În prezent, asistăm la o pierdere a echilibrului biodiversității, cu consecințe profunde pentru lumea naturală și pentru bunăstarea oamenilor, cauzele principale ale dezechilibrului fiind schimbările în habitatele naturale, consecință a apariției unor sisteme intensive de producție agricolă, construcții, cariere de piatră, exploatări excesive a pădurilor, apelor și solurilor, poluării, dar mai ales a schimbărilor climatice globale.
     Omenirea este ea însăși o parte a biodiversității, de a cărei existență depinde. Calitatea vieții, competitivitatea economică, ocuparea forței de muncă și de securitate se bazează pe acest capital natural, iar biodiversitatea este esențială „serviciilor ecosistemice“ precum reglarea climei, apei și aerului, fertilitatea solului, producției de alimente, combustibil, fibre și medicamente, pentru menținerea viabilității pe termen lung a agriculturii și pescuitului, fiind totodată și baza multor procese industriale.
    
Publicitate
Bacteriile, microorganisme aflate pe piele, în tractul digestiv, în aer, sol și pe aproape toate lucrurile pe care le atingem zilnic, sunt în majoritate inofensive (nepatogene) și chiar de ajutor, deoarece ocupă nișe ecologice care ar putea fi vizate de bacterii dăunătoare (patogene), asigurând o digestie funcțională și dezvoltarea unui sistem imunitar sănătos.

 

Utilizarea de antibiotice

 

     Introducerea antibioticelor a revoluționat tratamentul infecțiilor, dobândind totodată și alte utilizări, astfel încât aproape jumătate din cantitățile utilizate în SUA sunt destinate aplicațiilor non-umane, precum agricultura vegetală și animală. Dacă la animale sunt destinate pentru a preveni sau a trata boala, sunt cazuri în care doze mici se adaugă în hrană pentru a promova creșterea. Streptomicina și oxitetraciclina sunt folosite pentru a controla infecțiile bacteriene ale fructelor și legumelor, fiind întâlnite în deșeurile lichide provenite de la animale și răspândite pe suprafețele și în apele subterane.
     De-a lungul ultimelor decenii, utilizarea antibioticelor a permis tratamentul multor boli infecțioase grave, însă tulpinile rezistente au devenit, în timp, mai răspândite, datorită adaptărilor evolutive naturale, cu consecințe asupra eficienței tratamentului antiinfecțios. Înainte de utilizarea pe scară largă a antibioticelor, tulpinile rezistente ocupau o mică parte a microorganismelor ecosistemului. În timp, acestea s-au dezvoltat excesiv, înlocuind bacteriile sensibile. Bacteriile rezistente într-un anumit mediu nu rămân cantonate la acel nivel, fiind observate la mii de mile depărtare, purtate de vânt, apă, animale, produse alimentare sau persoane. Cel mai important este că organismele rezistente la antibiotice care se dezvoltă la animale sau vegetale sunt transmise omului prin intermediul lanțului alimentar și a mediului înconjurător. Acest lucru a determinat un dezechilibru la nivel local și global. (…)

 

 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală