resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Forța de muncă în sănătate

Autor: Dr. Marius I. UNGUREANU | 9 Octombrie 2015
     Începutul de săptămână a contribuit semnificativ la discuțiile despre situația forței de muncă din sistemul de sănătate românesc. În primul rând, este vorba de seminarul găzduit de Palatul Cotroceni, la care a participat președintele Klaus Iohannis, eveniment prezentat pe larg în media. Apoi, un eveniment cu un caracter mai tehnic, organizat în cadrul Acțiunii comune pentru planificarea și prognoza forței de muncă în sănătate.
     Cele două evenimente au avut un caracter complementar, din punctul de vedere al perspectivelor abordate. Întâlnirea de la Cotroceni a fost marcată de analiza și, mai ales, de cerințele președintelui Iohannis. Sistemul de sănătate și cei care îl conduc au fost puși încă o dată în fața unor adevăruri mai mult sau mai puțin confortabile – corupția, lipsa de viziune, lipsa curajului. Președintele a subliniat nevoia de acțiuni, pornind de la ceea ce se știe deja. Intervenția sa vine să întărească încă o dată nevoia de acțiuni concrete cu privire la managementul forței de muncă în sănătate.
     Desigur, tema cea mai dezbătută este cea a migrației, deși managementul forței de muncă în sănătate înseamnă mult mai mult decât gestionarea problemei migrației. Însă, cu privire la migrație, lucrurile nu au avansat aproape deloc până în prezent. Măsurile care s-au luat sunt fragmentare, necorelate și insuficient bazate pe dovezi și experiențe internaționale sim
Publicitate
ilare. Deși se cunosc suficient de multe despre motivele migrației personalului medical și există inițiative fie demarate, fie în discuție, lucrurile nu par să se fi mișcat semnificativ într-un sens pozitiv. 
     Migrația personalului medical continuă, cu costuri mari pentru sistemul de sănătate, pentru personalul medical și pentru pacienți. Provocarea, în orice caz, nu este stoparea migrației (în definitiv, fiecare individ are dreptul să aleagă unde profesează), ci gestionarea ei, așa încât să se reducă diferențele de acoperire cu personal medical între diferite regiuni din țară sau specialități, să crească satisfacția personalului medical față de locul de muncă și a pacienților față de îngrijirile primite.
     Ducând lucrurile mai în detaliu, întâlnirea inițială a studiului de fezabilitate România–Moldova privind metodologiile de planificare a resurselor umane în sănătate și-a propus să reunească experți în domeniu din cele două țări, pentru a facilita schimbul de informații. Întâlnirea a beneficiat și de expertiza a două țări cu rezultate bune în domeniul planificării, Belgia și Olanda.
     Dincolo de eforturile făcute prin intermediul celor două întâlniri, este important ca lucrurile să nu rămână la nivel de discuții. Succesul gestionării forței de muncă în sănătate va depinde de gradul în care rezultatele întâlnirii de la Cotroceni se vor concretiza în acțiuni coordonate de experți, precum și de gradul în care rezultatele studiului de fezabilitate România–Moldova vor fi preluate de inițiatorii de politici publice și tranformate în politici de sănătate. Dar și aceste acțiuni se pot dovedi ineficiente dacă vor lipsi două ingrediente absolut esențiale: viziune și leadership. 
     Acțiunea comună pentru planificarea și prognoza forței de muncă în sănătate (2013–2016) a primit finanțare din Programul pentru sănătate al Uniunii Europene. Obiectivul general al acestei acțiuni este o platformă pentru colaborare și schimb între statele membre pentru a pregăti viitorul forței de muncă în sănătate. Universitatea „Babeș-Bolyai“ din Cluj-Napoca este un partener asociat al Acțiunii comune, reprezentând România. Mai multe informații se găsesc la adresa http://euhwforce.weebly.com/
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală