resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Informaţie avansată prezentată atractiv

Autor: Prof. dr. Emanoil CEAUŞU | 10 Iulie 2015
Informaţie avansată prezentată atractiv
    În prezent, asistăm în toate domeniile medicale la o explozie informaţională care duce frecvent la o veritabilă „prăpastie“ între cunoştinţele medicului practician şi noile descoperiri. Monografia Oncogeneza virală este – aşa cum afirmă şi autorii: prof. dr. Petre Calistru, prof. dr. Radu Iftimovici, prof. dr. Ileana Constantinescu şi dr. Petru Adrian Muţiu, personalităţi marcante ale medicinii româneşti, cu o vastă experienţă medicală şi de cercetare ştiinţifică – o punte informaţională „peste distanţele care despart cercetarea fundamentală oncovirusologică de nevoia medicilor practicieni de a fi în permanenţă documentaţi asupra progreselor biomedicale, a inserţiei şi aplicabilităţii acestora în viitor“.
    Cartea oferă cititorului informaţii despre oncogeneză, date istorice extrem de interesante, multe dintre ele necunoscute publicului medical, noţiunile fundamentale privind oncogeneza, dar şi cele mai noi date despre acest proces complex. Volumul are peste 450 de pagini şi este structurat în opt capitole, fiecare capitol fiind o sinteză reuşită a cunoştinţelor clasice şi a celor mai noi achiziţii în domeniu.
    Capitolul intitulat Rememorări istorice: de la discrazia canceroasă la oncogeneza plurifactorială prezintă primele ipoteze ştiinţifice asupra naturii şi genezei bolii neoplazice, dar şi istoria celor patru viziuni asupra carcinogenezei; este o excelentă descriere a istoriei bolii canceroase şi o trecere în revistă a numeroşilor cercetători implicaţi în diferitele etape ale descifrării bolii. Ciclul celular şi sistemul său de reglare, premisă a înţelegerii procesului de carcinogeneză prezintă reperele istorice şi datele actuale privind desfăşurarea ciclului celular. În Capitol
Publicitate
ul ADN şi ARN, ţintele predilecte ale factorilor carcinogeni (intrinseci şi extrinseci), autorii abordează pe larg, inclusiv din punct de vedere istoric, teme de importanţă majoră în carcinogeneză, precum structura şi funcţiile sistemului ereditar, erorile din procesul de replicare ADN, mecanismele moleculare de reparare ADN şi boala canceroasă. Un alt capitol este dedicat apoptozei, inclusiv strategiilor virale de întârziere sau inhibare a acesteia. În următoarele două capitole – Contribuţia oncovirusologiei la descifrarea mecanismelor moleculare ale carcinogenezei şi Aspecte ale proceselor imunitare implicate în oncogeneza virală – autorii prezintă atât datele clasice, fundamentale, cât şi cele mai noi date privind oncogeneza virală. În ultimul capitol, Virusuri cu potenţial oncogen pentru om, sunt prezentate cele mai importante virusuri din această categorie, prezentate atât din punct de vedere istoric, cât şi epidemiologic, patogenic, diagnostic etc.
    Deşi în literatura ştiinţifică de specialitate din ţările avansate au apărut, după 1990, mai multe monografii dedicate relaţiei virusuri–cancer, în scrisul medical românesc, asemenea lucrări de sinteză au lipsit. Cancer şi virusuri de Şt. S. Nicolau (unul din precursorii virusologiei oncologice) şi Elisabeta Năstac a apărut acum mai bine de 60 de ani, într-o epocă în care genetica moleculară era la începuturile ei. De atunci, viziunea s-a schimbat radical, odată cu punerea în evidenţă a relaţiei dintre oncogene şi acizii nucleici virali.
    Este drept să menţionăm că, în ultimii ani, au apărut unele lucrări de sinteză asupra carcinogenezei (inclusiv virale), dar acestea sunt la un nivel greu accesibil medicilor nespecialişti. Cartea de faţă are tocmai meritul de a încerca o apropiere a cuceririlor subtile de genetică moleculară cu nivelul de cunoştinţe al medicului obişnuit, cel care doreşte să se informeze fără să facă o îndelungată şi deloc uşoară ucenicie în genetica celulară şi moleculară. Tocmai din acest motiv, cartea este pigmentată cu aspecte de istorie medicală, cu portretele cercetătorilor care s-au distins în domeniu şi cu numeroase scheme color, clar explicitate.
    Cartea a apărut la Editura Academiei Române, în condiţii grafice impecabile. Prin conţinutul său şi modul de prezentare a datelor, monografia este deosebit de utilă unui număr mare de medici de diferite specialităţi, care pot astfel să-şi completeze şi actualizeze cunoştinţele dobândite anterior. Lucrarea trebuie să fie prezentă în biblioteca tuturor celor interesaţi de noutăţi şi doritori că cunoască cât mai mult despre acest subiect.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală