resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

SLBP şi excesul ponderal (1)

Autori: Dr. Iuliana GHERLAN , Prof. dr. Constantin DUMITRACHE | 29 Mai 2015
SLBP şi excesul ponderal (1)
Proteinele de legare a lipidelor cu greutate moleculară mică (SLBP) este denumirea generică pentru o serie de polipeptide de dimensiuni mici cu distribuţie largă în organismul uman, care au rolul de a lega substanţe hidrofobe, fiind exprimate într-o mare varietate de celule şi ţesuturi.
Funcţia generică a acestor proteine este fie de a facilita fluxul celular al substanţelor cu hidrosolubilitate redusă şi de a facilita utilizarea/transformarea lor metabolică, fie de a sechestra aceşti liganzi şi de a le împiedica legarea de alte situsuri celulare. Deşi prezenţa SLBP la nivelul ţesuturilor implicate în metabolizarea lipidelor pare a fi necesară, funcţia lor biologică exactă nu este pe deplin caracterizată.
O serie de studii (pe animale şi clinic
Publicitate
e observaţionale umane) susţin rolul acestor polipeptide şi mai ales a două din ele – AFABP şi lipocalina-2 – în complicaţiile cardiovasculare şi metabolice ale obezităţii.

 

 

AFABP

 

   AFABP sau FABP4 (adypocite fatty acid binding protein – proteina de legare a acizilor graşi provenită din adipocite sau proteina de legare a acizilor graşi 4) este una din cele mai bine reprezentate proteine transportor pentru lipide de la nivelul adipocitelor mature, macrofagelor, celulelor dendritice şi celulelor endoteliale.
   Se consideră că este cea de-a treia adipo­kină sintetizată şi secretată preferenţial de ţesutul adipos, după adiponectină şi leptină; reprezintă aproximativ 6% din totalul proteinelor citosolice provenite din culturile de celule adipoase.
   AFABP face parte din familia proteinelor de legare a lipidelor intracelulare (FABP), cu greutăţi moleculare de 14–15 kDa, pentru care s-au descris până în prezent nouă reprezentanţi (FABP 1–9), ceilalţi fiind secretaţi la nivelul majorităţii organelor parenchimatoase, dar şi al intestinului şi al sistemului nervos central şi periferic).
   Proteinele de legare a acizilor graşi împărtăşesc o structură terţiară comună (fig. 1), formată dintr-un centru hidrofob flancat de două lanţuri α şi o zonă externă „de barieră“ hidrofilă, aceasta la rândul său alcătuită din lanţuri β antiparalele – singura deosebire între membrii familiei constând în secvenţa de aminoacizi care alcătuiesc structura primară. Molecula AFABP este formată din 132 de aminoacizi, ARNm şi sinteza acestor proteine fiind semnificativ crescute la trecerea din stadiul de preadipocit în adipocit matur. (...)
  
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală