resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Excesul de zahăr dăunează sănătăţii

Autor: Dr. Maria DRAGOTĂ | 17 Aprilie 2015
Noul ghid al Organizaţiei mondiale a sănătăţii privind ingestia de zaharuri pentru adulţi şi copii, publicat recent, recomandă ferm reducerea ingestiei de zaharuri „libere“ la mai puţin de 10% din totalul aportului energetic. Zaharurile libere se referă la monozaharide (glucoză, fructoză) şi dizaharide (zahăr, sucroză) adăugate de fabricanţi, bucătari şi consumatori  în alimente şi băuturi, precum şi cele prezente în mod natural în miere, siropuri, sucuri şi concentrate de fructe. O reducere sub 5% sau 25 de grame (echivalentul a şase linguriţe) zilnic aduce beneficii suplimentare pentru sănătate, se mai arată în ghid. Obiectivul recomandărilor este de a reduce riscul de boli netransmisibile pentru toată populaţia, cu accent pe prevenirea şi controlul creşterii nesănătoase în greutate şi a cariilor dent
Publicitate
are.
Pe mapamond, consumul de zaharuri libere este diferit, în funcţie de vârstă, mediu şi ţară. Pe continentul european variază de la 7–8% din totalul aportului energetic în Ungaria şi Norvegia la 16–17% în Spania şi Marea Britanie. La copii, consumul e mai mare decât la adulţi şi variază de la 12% în Danemarca, Slovenia şi Suedia la 25% în Portugalia.
Recomandările ghidului se bazează pe analiza celor mai recente dovezi ştiinţifice, conform cărora adulţii care consumă mai puţine zaharuri au o masă corporală mai scăzută, pe când mărirea consumului este asociată cu creşterea greutăţii. Copiii care consumă multe băuturi îndulcite cu zahăr au riscul de a deveni supraponderali sau obezi faţă de cei cu un consum redus de astfel de băuturi. De asemenea, rata cariilor este crescută la cei cu un consum mare de zaharuri.
Acest ghid se înscrie în eforturile OMS de a atinge ţintele fixate de Planul de acţiune global pentru bolile netransmisibile 2013–2020, de stopare a creşterii diabetului şi obezităţii şi de  reducere a poverii deceselor premature prin boli netransmisibile cu 25% până în 2025. Recomandările pot fi adoptate ca politică de stat, prin dezvoltarea de ghiduri de dietetică, etichetarea corespunzătoare a alimentelor, educaţia consumatorilor, reglementarea publicităţii şi politici fiscale privind alimentele şi băuturile nealcoolice cu conţinut crescut de zaharuri.
Viitoarea actualizare a ghidului este planificată pentru 2020, pe baza cercetărilor privind: modalităţile în care ingestia de zaharuri libere afectează metabolismul şi schimbările în consumul de zaharuri libere influenţează sănătatea, eficienţa modificărilor de comportament în reducerea ingestiei de zahăr, evaluarea riscului de carii dentare la diferite niveluri de consum de zaharuri.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală