resep masakan indonesia

recept pojok game jual obral berita bola delicious recipe resep masakan indonesia resep masakan indonesia Adi Sucipto News and Entertainment

MedicHub

| | Tipareste pagina Trimite prin email Trimite prin Yahoo Messenger

Activităţi fizice adaptate pentru copiii cu dizabilităţi intelectuale

Autor: Dr. Mariana MINEA | 3 Aprilie 2015
Activităţi fizice adaptate pentru copiii cu dizabilităţi intelectuale
Activităţile fizice adaptate (AFA) au capacitatea de a pune într-o lumină nouă persoanele cu dizabilităţi intelectuale şi sunt o componentă de bază în politicile educaţionale promovate pe plan internaţional. AFA înseamnă mişcare pentru sănătate şi cel mai important lucru pentru susţinerea lor este găsirea sportului sau activităţilor care îi plac copilului sau persoanei în cauză. România are însă cel puţin o problemă: bazele sportive sunt foarte puţine şi foarte neconvenabile. De aceea, spune Viorel Mocanu, directorul Special Olympics România, se încearcă promovarea exerciţiilor care se pot face în orice loc, în orice organizaţie, „exerciţii simple, dar cu beneficii foarte mari“. În acest sens, Special Olympics România oferă adulţilor care lucrează cu persoane cu dizabilităţi platforma online www.activitatifiziceadaptate.ro. Site-ul prezintă anumite AFA şi beneficiile lor în raport cu starea fiecărui pacient, precum şi tehnici
Publicitate
le de realizare a lor.
Proiectul face parte dintr-un program cofinanţat printr-un grant elveţian, care va asigura transferul de expertiză elveţiană privind activităţile fizice adaptate, ca instrument de incluziune socială, către specialişti din universităţi, şcoli speciale, instituţii şi organizaţii neguvernamentale din Romania. S-au realizat, astfel, vizite de studiu la organizaţiile şi instituţiile din Elveţia cu experienţă în AFA – câte doi profesori de la fiecare universitate românească –, seminarii de informare la universităţile române partenere, activităţi sportive pentru copiii cu dizabilităţi la care participau studenţii acestor universităţi, profesorii de la şcoli speciale, precum şi persoanele care lucrează la centrele de plasament sau la ONG-uri din domeniu. În Elveţia, specialistul în AFA este în curs de definire, domeniul fiind uşor diferit de kinetoterapie. În România, Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport (UNEFS) are un program de master privind activităţile fizice adaptate.
Obiectivul final al proiectului este realizarea unei reţele naţionale de centre specializate AFA, care să cuprindă: UNEFS, Universităţile „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Universitatea de Vest Timişoara şi Universitatea din Piteşti. Parteneri din Elveţia sunt Institutul de ştiinţe ale sportului din cadrul Universităţii din Lausanne şi Special Olympics Elveţia, biroul regional din Lausanne. Prin acest proiect, Special Olympics România (SOR) şi universităţile urmăresc şi scăderea unei posibile poveri pentru sistemul de sănătate românesc, pentru că activităţile SOR se califică drept metode de prevenire a unor boli cauzate de sedentarism, cum ar fi obezitatea.
Persoanele cu dizabilităţi intelectuale sunt majoritare în rândul celor cu dizabilităţi de orice fel – reprezintă între 1,5 şi 3% din populaţia globului, adică aproximativ 200 de milioane.
 
Articole in legatura
Nu exista articole in legatura.
Autori in legatura
Nu exista articole in legatura.
 
Galerii foto in legatura
Nu exista galerie asociata acestui articol.
Fisiere la download
Nu exista fisiere disponibile pentru download.
 

 
Viaţa Medicală